×

Felmeddelande

Deprecated function: Function Redis::delete() is deprecated in Redis_Lock_PhpRedis->lockRelease() (line 111 of /home/miaventu/sites/umprod/sites/all/modules/redis/lib/Redis/Lock/PhpRedis.php).

Utmärkt Miljöblogg

Här bloggar Utmärkt Miljö om praktiskt miljöarbete för små och medelstora företag. Vi postar alla uppdateringar till facebook, så följ oss där om du vill se mer.

Just nu ligger fokus på konkreta åtgärder som kan genomföras för miljö och människors bästa. Dessa åtgärder finns också i Utmärkt Miljös ledningssystem som förslag på vad som kan göras för att uppnå verksamhetens miljömål.

Utmärkt miljöåtgärd #5 - Byt till ett miljömärkt elavtal

Kraft från vind, sol och vatten

Många leverantörer erbjuder idag även företagskunder avtal som är miljömärkta. Den vanligaste märkningen är naturskyddsföreningens Bra Miljöval som säkerställer att ni bara får el från förnybara källor – vindkraft, vattenkraft, biomassa och solkraft. Elproduktionen skall också uppfylla andra krav för att få märkningen, t.ex. får vattenkraftverk inte torrlägga vattendrag och vindkraftverk får inte vara placerade i känsliga fågelområden eller skyddade skogsområden. Läs mer om miljömärkt el hos Naturskyddsföreningen.

Kontakta ert elbolag idag för att se vad de har att erbjuda. Har de inget miljömärkt avtal, byt leverantör!

Utmärkt miljöåtgärd #4 - Ställ om till hållbara investeringar

Använd ert kapital för en hållbar framtidsutveckling

Om er verksamhet har tillgångar i aktier, fonder eller andra värdepapper kan det vara värt att fundera över i vilken typ av miljöpåverkan det orsakar. De flesta fonder tar ingen hänsyn alls till miljön, men det finns också en växande mängd etiska fonder, så kallade SRI-fonder (Sustainable and Responsible Investments), där förvaltarna ofta tar hänsyn till miljöfrågor när de väljer vart pengarna skall hamna.

Pensionsfonder i premiepensionssystemet markeras med M/E (Miljö / Etik) om de tar sådan hänsyn och då finns också en Hållbarhetsprofil för fonden där man kan läsa mer. Dessa hållbarhetsprofiler finns samlade på hallbarhetsprofilen.se.

Om ni anlitar en fond- eller pensionsförvaltare kan ni boka in ett samtal för att diskutera hur era pengar kan investeras på ett miljösmart sätt.

Utmärkt miljöåtgärd #3 - Boka resfria möten och konferenser

Spara tid, pengar och miljö med möten på distans

Resfria möten kan bidra till bättre ekonomi, effektivare verksamhet, minskad medarbetarstress och minskad miljöpåverkan.

Det kan vara svårt, och kanske inte är önskvärt, att ersätta alla möten med resfria alternativ, men i vissa fall är de ett utmärkt sätt att förenkla och effektivisera arbetet. Telefonkonferenser och videosamtal kan kombineras med digitala verktyg för att tillsammans läsa eller redigera dokument eller dela innehåll över nätet.

Trafikverket driver projektet REMM, Resfria möten i myndigheter för att informera svenska myndigheter om resfria möten men deras information är intressant även för företagare.

Utmärkt miljöåtgärd #2 - Erbjud tjänstecyklar

Ta cykeln ur stället! För renare luft, bättre klimat och friskare anställda

Att ta cykeln till och i jobbet istället för bilen eller bussen ger ökat välmående, bättre luft och minskade koldioxidutsläpp. Tjänstecykeln är en växande trend och enligt organisationen Svensk Cykling cykelpendlar nu var femte svensk.

Tänk på att en tjänstecykel är en förmån och beskattas efter marknadsvärde. Läs mer på skatteverkets hemsida och ladda ner informationsbladet om förmånscyklar från Svensk Cykel.

Utmärkt miljöåtgärd #1 - Lägg till fler vegetariska alternativ på menyn

Gott & nyttigt för människa och miljö

Allt fler väljer vegetariskt eller veganskt på restaurang, trots att utbudet ofta är smalt. Knappt var tionde svensk är vegetarian och väljer bort köttet helt och två av tre svenskar äter vegetariskt minst en gång i veckan. Efterfrågan växer och fyra av tio svenskar säger att de skulle äta mer vegetariskt på restaurang om utbudet var bättre.

Köttets negativa påverkan på natur och klimat är stor och välkänd. Den största klimatboven på restaurangen är nötköttet, skillnaden i växthusgasutsläpp jämfört med t.ex. sojabaserade köttalternativ kan vara tiofaldig. För restauranger är en effektiv metod att minska sin negativa miljöpåverkan att lägga större fokus på rätter med mindre kött. Så om du driver en restaurang, lägg till några rätter utan kött på menyn och låt din kökschef och dina gäster utforska den mångsidiga vegetariska kokkonsten!