Kärnverksamhet

Utmärkt miljöåtgärd #4 - Ställ om till hållbara investeringar

Använd ert kapital för en hållbar framtidsutveckling

Om er verksamhet har tillgångar i aktier, fonder eller andra värdepapper kan det vara värt att fundera över i vilken typ av miljöpåverkan det orsakar. De flesta fonder tar ingen hänsyn alls till miljön, men det finns också en växande mängd etiska fonder, så kallade SRI-fonder (Sustainable and Responsible Investments), där förvaltarna ofta tar hänsyn till miljöfrågor när de väljer vart pengarna skall hamna.

Pensionsfonder i premiepensionssystemet markeras med M/E (Miljö / Etik) om de tar sådan hänsyn och då finns också en Hållbarhetsprofil för fonden där man kan läsa mer. Dessa hållbarhetsprofiler finns samlade på hallbarhetsprofilen.se.

Om ni anlitar en fond- eller pensionsförvaltare kan ni boka in ett samtal för att diskutera hur era pengar kan investeras på ett miljösmart sätt.

Utmärkt miljöåtgärd #1 - Lägg till fler vegetariska alternativ på menyn

Gott & nyttigt för människa och miljö

Allt fler väljer vegetariskt eller veganskt på restaurang, trots att utbudet ofta är smalt. Knappt var tionde svensk är vegetarian och väljer bort köttet helt och två av tre svenskar äter vegetariskt minst en gång i veckan. Efterfrågan växer och fyra av tio svenskar säger att de skulle äta mer vegetariskt på restaurang om utbudet var bättre.

Köttets negativa påverkan på natur och klimat är stor och välkänd. Den största klimatboven på restaurangen är nötköttet, skillnaden i växthusgasutsläpp jämfört med t.ex. sojabaserade köttalternativ kan vara tiofaldig. För restauranger är en effektiv metod att minska sin negativa miljöpåverkan att lägga större fokus på rätter med mindre kött. Så om du driver en restaurang, lägg till några rätter utan kött på menyn och låt din kökschef och dina gäster utforska den mångsidiga vegetariska kokkonsten!